Grille i wędzarnie ogrodowe


Grille ogrodowe oWo – producent

Opis grilli ogrodowych

Naszym głównym kryterium projektowania i produkcji grilli jest wytrzymałość i stabilność konstrukcji.

Nasze główne priorytety to:

  • walory i smak grillowanych potraw
  • wytrzymałość i długowieczność  (blacha 3 mm)
  • estetyka i jakość końcowa

Zestaw do grillowania składa się:

  • kompletny gotowy do użytku grill z paleniskiem szamotowym
  • ruszt podstawowy grilla chromowany: 60 x 40 cm
  • trzy poziomy regulacji wysokości rusztu podstawowego
  • ruszt dodatkowy chromowany: 60 x 13, 5 cm
  • dwa blaty robocze na wysokości paleniska
  • obszerna półka pod paleniskiem grilla
  • pięcioelementowy zestaw przyborów do grillowania
  • ciężar kompletnego grilla: ok. 60 kg

Grille ogrodowe serii oWoPrzenośne grille ogrodowe serii oWo

Podstawową zaletą naszych grilli ogrodowych są paleniska szamotowe i stabilność konstrukcji, co przekłada się bezpośrednio na jakość i smak grillowanych produktów.

Spawana (nie skręcana) konstrukcja wykonana z blachy 3 mm, gwarantuje długoletnie użytkowanie.

Dodatkowe trzy otwory do napowietrzania paleniska w stalowej obudowie grilla, zapewniają bezproblemowe rozpalanie i gwarantują prawidłowe i pełne spalanie węgla drzewnego, bez wydzielania się szkodliwych substancji.

Oryginalność, prostota i łatwość przygotowania potraw i wędzonek to coś, co w naszych grillach i wędzarniach nasi klienci doceniają najbardziej!

Eksperymentowanie w grillowaniu jak najbardziej wskazane !

Wytrzymała i stabilna konstrukcja grilla, umożliwia po wyciągnięciu rusztów, rozpalenie w nim tradycyjnego ogniska i pieczenie np. ziemniaków w kociołku.

Grille ogrodowe serii oWo

Grille ogrodowe oWo 2 – HIT cenowy

Grill ogrodowy oWo2 – nowy model stabilnych stalowych grilli ogrodowych wprowadzony do naszej oferty 18-04-2016 roku.

Grille serii oWo, produkujemy z blachy 3 mm grubości. Każdy grill wyposażony jest w palenisko ceramiczne. Grille są w pełni wyposażone i po przykręceniu dwóch bocznych roboczych blatów, są gotowe do użytku.

Spawana konstrukcja wykonana z blachy 3 mm, gwarantuje długoletnie użytkowanie.

Wędzarnie ogrodowe serii WIKT

Wędzarnia ogrodowa WIKT1Wędzeniem nazywamy proces, podczas którego mięso i jego przetwory poddawane są działaniu dymu wędzarniczego co zapewnia im kontakt z ciepłem i związkami chemicznymi zawartymi w tym dymie.

Dym otrzymywany jest podczas reakcji zachodzących przy spalania drewna i jego pochodnych (zrębów i trocin wędzarniczych). Zadaniem wędzenia jest nadanie typowego aromatu, zabarwienia i utrwaleniu, głównie powierzchni produktów, poprzez obsuszanie i działanie zawartych w dymie substancji bakteriobójczych i bakteriostatycznych.

Solenie i peklowanie produktów mięsnych bardzo ułatwia przenikanie składników dymu w głąb produktu. Podwyższona temperatura wędzenia polepsza peklowanie mięsa (szybsze krążenie soków), co powoduje, iż produkt nasz nabiera w tym czasie ładniejszej barwy.

Paleniska - piecyki stalowe do wędzenia
Stabilny, spawany, gotowy do użytku piecyk (palenisko) do wędzenia, wykonany z blachy 3 mm. Elementy paleniska wypalane są laserem i wyginane na giętarkach CNC. Całość spawana i następnie pomalowana (oprócz wnętrza) wysokiej jakości lakierem odpornym na działanie wysokich temperatur.Rozmiar paleniska: 30 x 30 x 35 cm głębokości.
Wylot spalin: fi 150 mm
Palenisko do wędzarni, posiada regulowane nóżki, umożliwiające precyzyjne ustawienie. Dno piecyka wyłożone jest płytą ceramiczną (szamotową) grubości 30 mm, zdecydowanie poprawiającą parametry spalania i tym samym wędzenia przygotowanych produktów.
Drzwiczki w naszych paleniskach do wędzarni i suszarni otwierają się do góry i posiadają również precyzyjną regulację umożliwiającą sterowanie procesem spalania (zadymiania).Palenisko ma zamontowane dwie gałki bakelitowe. Jedna do otwierania drzwiczek, druga (pokrętło) umożliwiająca regulację ilości powietrza dostarczanego do spalania.
Sklep internetowy: Paleniska (piece) do wędzarni

Stosowanie zasady używania do wędzenia drewna z drzew liściastych, ma w Polsce kilku wieczną tradycję. Obecnie, w związku z rozwojem techniki wędzarniczej, oprócz drewna w kawałkach, stosuje się jego pochodne – zrębki wędzarnicze (grube wióry) oraz trociny.

Do wędzenia wykorzystuje się najczęściej drewno takie jak: buk, olcha, klon, jawor, brzoza (okorowana) oraz drewno drzew owocowych.
W celu nadania produktom specyficznego smaku i aromatu dodaje się podczas wędzenia jałowca w formie jagód, chrustu czy drewna.
Nie stosuje się natomiast drewna z drzew iglastych z uwagi na zawartość w nim dużych ilości związków żywicznych, które wpływają na gorzkawy smak wędzonek, ich nieprzyjemny zapach oraz dużych ilości sadzy powstających podczas procesu palenia.
Bardzo istotną rolę odgrywa również jakość i wilgotność drewna i jego pochodnych. Dopuszczalna wilgotność wynosi 25%. To powoduje, że drewno, zrębki i trociny powinny być przechowywane w pomieszczeniach zadaszonych, chronione przed wilgocią (trociny i zrębki musza być co jakiś czas przerzucane na pryzmach, aby powietrze mogło wniknąć w głąb pryzm).
Stosując odpowiednie drewna można uzyskać następujące
walory smakowe i zapachowe naszych wyrobów:

Jabłoń – bardzo łagodny dym z subtelnym owocowym posmakiem lekko słodki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę drobiu na kolor ciemno brązowy;

Wiśnia – podobne walory smakowe dymu do dymu jabłoni ale jest lekko gorzki, można stosować do wędzenia drobiu, barwi skórkę na kolor ciemno brązowy;

Klon cukrowy – dym nadaje wędzonkom łagodny i lekko słodki smak, oraz złocistożółty kolor, stosować do wędzenia ryb i wołowiny;

Jesion – szybko się pali i opieka potrawy, ostry z lekkim wyróżniającym go smakiem, nadaje wędzonkom złocistożółtą barwę, świetny do dziczyzny,

Winorośl – dostarcza dużo dymu, każdy gatunek innego, wszystkie rodzaje posiadają jednak generalnie bogaty i głęboki smak owocowy, polecana szczególnie do wędzenia ryb i drobiu;

Akacja – uzyskujemy cytrynowy kolor wędzenia, szczególnie polecana do wędzenia drobiu oraz wieprzowiny;

Bez – dym bardzo lekki, łagodny, subtelny z odrobina zapachu (smaku) kwiatowego, polecany do wędzenia owoców morza i baraniny;

Dąb czerwony – jedno z najszybciej palącego się drewna, wyczuwalny smak miodu, oraz posmak ziemisty z odrobiną goryczki, daje barwę brązową.

Dąb biały – jest nieco łagodniejszy, nadaje potrawom zabarwienie ciemnożółte, polecany do wędzenia wołowiny, ryb i drobiu;

Buk – nadaje potrawom wędzonym zabarwienie złocistożółte, zalecany szczególnie do wędzenia wieprzowiny oraz ryb;

Grusza – paląc drewnem gruszy, uzyskamy w czasie wędzenia barwę czerwonego wina, wędzić przede wszystkim drób;

Olcha – najlepsze drewno do wędzenia, najczęściej stosowane, uzyskuje się ładny, ciemnożółty kolor potraw, przechodzący w brąz, polecany do wędzenia wszystkich mięs i ryb;

Orzech – uzyskujemy ciemnożółte zabarwienie mięs, oraz specyficzny aromat potraw, do wędzenia drobiu i ryb;

Zioła i przyprawy – podczas wędzenia, szczególnie w końcowej jego fazie, można dodać startego czosnku, papryki, cebuli, pieprzu, tymianku bezpośrednio do paleniska, co spowoduje powstanie dużej ilości aromatycznego dymu i nada potrawom wspaniałego smaku.

Udostępnij