Piece chlebowe i do pizzy NAWÓJ


Oferujemy :

  • piece do pizzy do zastosowań domowych i profesjonalnych (komercyjnych)
  • piece do wypieku chleba
  • zestawy ogrodowe, gotowe lub budowane na miejscu
  • grille ogrodowe “oWo”, stalowe z paleniskiem szamotowym
  • materiały zduńskie

Piece chlebowe i do wypieku pizzy – informacje ogólne

Piec chlebowy był niegdyś obowiązkowym wyposażeniem gospodarstwa domowego. Budowany był w specjalnych pomieszczeniach, piwnicach bądź pod gołym niebem. Dzisiaj jest coraz mniej osób pamiętających zarówno wygląd pieca do pieczenia chleba, jak i smak dobrego, wiejskiego pieczywa wypiekanego w tych piecach.
Rozgrzany i gotowy do wypieku piec PT1100Pieczenie chleba jest tradycją tak starą, jak nasza cywilizacja. Do Europy dotarła ona z Egiptu, skąd przywieźli ją Grecy. Następnie została rozpowszechniona przez Rzymian. To właśnie w budowlach Pompei spotykamy formy pieców do wypieku chleba. Formy te mają podwójne wnęki i odpowiednio wysklepione palenisko, które służyło do wypieku. Za przednim frontem ściany widać kanał kominowy, który odprowadzał spaliny. W każdym z przypadków, niezależnie od cywilizacji, forma pieca do wypieku chleba posiada kształt kopuły.


Ogrodowy trzon kuchenny, plus piec do pizzy i wędzarnia z grillemInformacja o naszych piecach:
Koszty inwestycji, budowy pieców do pizzy i wypieku chleba, w naszej firmie zależny jest od jego wielkości i zastosowanych materiałów. Każdy piec wyceniamy indywidualnie.

Nie budujemy pieców z materiałów rozbiórkowych, lub z materiałów nie gwarantujących bezpiecznego i długiego użytkowania.
zobacz również: usługi zduńskie

Wypiek chleba – nagrzewamy piec, następnie po wyjęciu popiołu i wyczyszczeniu paleniska produkty do wypieku układamy na czystej podłodze pieca i zamykamy go. Dla jakości wypiekanego w takim piecu pieczywa, nie jest obojętny dobór aromatu drewna.
Szybki wypiek pizzy w piecu chlebowym PT1100Wypiek pizzy – szybka metoda pieczenia, polegająca na tym, że żar odgarniamy na jedną stronę lub do tyłu paleniska i w przygotowanych miejscach kładziemy produkty do wypieku. Piece chlebowe doskonale nadają się również do grillowania.

Profesjonalny piec do pizzy

 

Profesjonalny piec do pizzy wybudowany w dużej pizzerii.

Dzienny wypiek ok. 280 pizz, średnicy 34 cm

Piece chlebowe | Piece do pizzy NAWÓJ i NEAPOLITAN POMPEII | Grille i wędzarnie ogrodowe

Od połowy 2015 roku, piece chlebowe i piece do wypieku pizzy dostarczamy do klienta, jako gotowy do użytku produkt. Jedynie piece do chleba i pizzy serii Nawój, mogą być dostarczone w elementach do samodzielnego montażu.
Technikę budowy i funkcjonalność pieca, opieramy głównie na doświadczeniach i wskazówkach uzyskanych od zawodowych kucharzy i piekarzy. Produkujemy piece do zastosowań profesjonalnych i amatorskich.

Piec do pizzy NEAPOLITAN POMPEII
Piec NEAPOLITAN POMPEII 110 cm (wewnątrz)

Tajemnica skuteczności i długowieczności pieców do pizzy, naszej produkcji tkwi w technice budowy, w gatunku cegieł szamotowych i wysokiej jakości betonów ogniotrwałych użytych do budowy paleniska. Szybkość nagrzewania i długi czas oddawania ciepła to podstawowe parametry.

Gotowe piece do pizzy POMPEII
Nasze piece do pizzy opalane drewnem i piece chlebowe, budujemy ręcznie w tradycyjny sposób. Jako pierwsi w Polsce wprowadziliśmy Neapolitański kształt pieca, czyli pionowe ściany ze sklepieniem, oraz byliśmy pionierami proponując naszym klientom gotowy piec który nie wymaga żadnego montażu.

Grille i wędzarnie

Grille ogrodowe oWo2
Grill ogrodowy oWo2 – nowy model stabilnych stalowych grilli ogrodowych wprowadzony do naszej oferty 18-04-2016 roku. Grille serii oWo, produkujemy z blachy 3 mm grubości. Każdy grill wyposażony jest w palenisko ceramiczne. Grille są w pełni wyposażone i po przykręceniu dwóch drewnianych bocznych roboczych blatów sa gotowe do użytku. Spawana konstrukcja, gwarantuje długoletnie użytkowanie.

Piece chlebowe i do pizzy NAWÓJ

Najwyższej klasy profesjonalny, piec szamotowy NAWÓJ do wypieku, pizzy, chleba i grillowania w wyjątkowo atrakcyjnej cenie. Cena naszych pieców dostarczonych i zainstalowanych jest wyjątkowo atrakcyjna, dzięki szczegółowo przemyślanych funkcji projektowych, które umożliwiają praktycznie jednodniowy montaż paleniska – rdzenia.
 grubość sklepienia szamotowego: 14,2 cm !!!
Konstrukcja sklepienia samonośna, cegły klinowane, klejone na ok. 2 mm fugi. Elementy prefabrykowane, wykonane z żaroodpornego betonu akumulacyjnego.

Sklepienie i palenisko pieca NAWÓJ
Budowa pieca - sklepienie z klinowanych cegieł szamotowych Montaż kopuły paleniska - rdzenia, do samodzielnego wykończenia zewnętrznego Palenisko - rdzeń pieca NAWÓJ. Sklepienie półkoliste, samonośne

Profesjonalne piece chlebowe i do pizzy NAWÓJ

Piec chlebowy i do pizzy NAWÓJ, wersja bez izolacji zewnętrznej do samodzielnej zabudowyOferta skierowana do: pizzerii, gospodarstw agroturystycznych i klientów indywidualnych.
Zastosowanie: wypiek chleba i pizzy, do grillowania.
Wymiary wewnętrzne (użytkowe) pieców NAWÓJ:
piec szamotowy NAWÓJ 1:
szerokość: 83 cm, głębokość: 110 cm, wysokość w szczycie: ok. 45 cm, powierzchnia: 0,92 m²
piec szamotowy NAWÓJ 2:
szerokość: 106 cm, głębokość: 110 cm, wysokość w szczycie: ok. 45 cm, powierzchnia: 1,2 m²
 wymiary wejścia pieców:
szerokość: 45 cm, wysokość: 25 cm
Grubość (akumulacyjnego): sklepienia 14,2 cm ! grubość prefabrykatów bocznych: 5 cm
Ciężar samego sklepienia (bez podłogi), czyli podstawowej masy akumulacyjnej to ok. 395 kg.

Większość piecy do pizzy i wypieku chleba dostępnych jest w naszym firmowym sklepie internetowym
piece do pizzy – sklep internetowy

Piece do pizzy serii NEAPOLITAN POMPEII

Piec do pizzy NEAPOLITAN POMPEII
Piec NEAPOLITAN POMPEII 110 cm

Pompeii piec do pizzy
Piec do pizzy 130 cm

Budowa profesjonalnego pieca do pizzy opalanego drewnem
Większość pieców do pizzy  wykonujemy pod zamówienie, koszty inwestycji ustalane są wtedy indywidualnie.
Piec do wypieku pizzy 110
Piec NEAPOLITAN POMPEII 120 cm

Piece do pizzy 100
Piec NEAPOLITAN POMPEII 100 cm

piec_pizzy_montaz
wykonujemy również instalacje piecy do pizzy w ogrodach, ceny ustalane są indywidualnie
Położenie i proporcjonalna wielkość otworu załadowczego i wylotu spalin w naszych piecach do pizzy, tworzy doskonały kształt do spalania, dzięki czemu długie płomienie wędrują wzdłuż całego półkolistego paleniska aż do wylotu kominowego bez zerwania w żadnym rogu.
Tajemnica skuteczności i długowieczności pieców naszej produkcji tkwi w gatunku cegieł szamotowych i wysokiej jakości betonów ogniotrwałych użytych do budowy paleniska. Szybkość nagrzewania i długi czas oddawania ciepła to podstawowe parametry.

Informacja: Główną inspiracją powstania pomysłu konstrukcyjnego pieców NAWÓJ, są wykonawstwa Alexa Czernowa z Kanady, członka MHA. Niektóre zdjęcia konstrukcyjne palenisk, obrazujące technikę budowy optymalnych użytkowo piecy, pochodzą z jego firmowej strony.

podstawa to konstrukcja pieców

 

Podstawa to położenie i proporcjonalna wielkość otworu załadowczego i wylotu spalin w naszych piecach do pizzy. Tylko właściwe proporcje, tworzą doskonały kształt do spalania. Dzięki temu długie płomienie wędrują wzdłuż całego półkolistego paleniska aż do wylotu kominowego bez ich zerwania.
Drugim czynnikiem są materiały, technologia budowy i właściwa izolacja pieca chlebowego i do pizzy.Rozgrzany i gotowy do wypieku piec do pizzy PT1100

 

Udostępnij